Schaduwdoek

19 produkten

Creëer je eigen beschutting in een handomdraai met een schaduwdoek

Een schaduwdoek (ook: zonnedoek) is een zeer flexibele manier om de zon effectief uit je tuin te weren. Je kunt het namelijk ophangen zoals je wilt en het neemt niet veel ruimte in zoals een grote tuinparasol wel doet. Een tuindoek is daarom ideaal als je niet veel ruimte hebt maar toch beschut wilt zitten. Zeker als je een tere huid hebt of als er jonge kinderen zijn is het belangrijk om de felle zomerzon te weren, waar een zonwerende doek van Alice’s Garden uitermate geschikt voor is. Ook kan een schaduwzeil wat privacy geven als je het strategisch ophangt.

Hoe werken schaduwdoeken?

Een schaduwzeil is gemaakt van speciaal zonwerende doek. De zon schijnt er dus niet doorheen en zorgt voor aangename schaduw op de plaats waar je het bevestigt. Het doek is meestal driehoekig of vierkant. Je kunt zelf bepalen welk formaat in jouw situatie het beste past. Alice’s Garden heeft diverse modellen en afmetingen zonnedoeken beschikbaar in verschillende kleuren.

Tips voor het kopen van een zonnedoek

Wanneer je een tuindoek gaat kopen is het belangrijk om eerst alle opties goed te bekijken. Bij Alice’s Garden vind je diverse tuindoeken en het is dus aan te raden om even goed na te denken voordat je een aankoop doet. Kijk bijvoorbeeld goed naar de afmetingen. Kan het tuinzeil worden geplaatst en geeft het voldoende schaduw op de plaats die je in gedachten hebt? Je kunt je hierover ook laten adviseren door een deskundige door op onze chatfunctie te klikken.

Welke maat of vorm privacydoek past bij je balkon?

Als je een ruim terras hebt of een groot balkon dan kun je een royaal zonnezeil ophangen. Het voordeel daarvan is dat je een groot deel van je balkon in de schaduw kunt zetten. Ideaal voor warme dagen, want met het schaduwdoek houd je ook een deel van de warmte buiten. Door het strategisch bij een raam op te hangen zorg je ervoor dat het in huis langer koel en aangenaam blijft. Of je kiest voor een driehoek, vierkant of rechthoek is afhankelijk van de plaats waar je het wilt ophangen en je eigen voorkeur.

Hoeveel schaduw heb je nodig?

Ga je een zonnezeil kopen dan is het belangrijk om vooraf te bedenken hoeveel schaduw je nodig hebt. Het is daarbij natuurlijk ook van belang om te bedenken dat de zon draait gedurende de dag en dat het niet handig is om het zeil steeds te moeten verhangen. Nog even los van de vraag of dit mogelijk is ter plaatse. Houd er rekening mee dat jonge kinderen niet in de felle zon komen zonder bescherming. Hun huid is veel gevoeliger voor verbranding dan de huid van een volwassene. Kies dus een doek dat groot genoeg is om voldoende schaduw te geven als de kinderen buiten spelen.

Welke kleur schaduwdoek?

Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Welke kleur je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ook kun je de kleur afstemmen op de kleur van je tuinset of van de kussens. Voor sommige appartementencomplexen gelden voorschriften voor het gebruik van zonwering. Om te voorkomen dat er een kakafonie van kleuren ontstaat schrijft een woningbouwvereniging of vereniging van eigenaren soms een bepaalde kleur doek voor. Als dat voor jou geldt is het natuurlijk belangrijk om hier rekening mee te houden. Doe je dit niet dan loop je het risico dat je het moet verwijderen.

Hoe bevestig je losse schaduwdoeken?

Je kunt ze op verschillende manieren ophangen. Je kunt bijvoorbeeld haken in de muur schroeven waar het doek aan wordt bevestigd. Is er geen muur beschikbaar dan kun je ook een paal gebruiken die je bijvoorbeeld in de tuin in de grond zet. Zorg er in dit geval wel voor dat de paal diep genoeg in de grond zit en stevig genoeg is. Het doek kan ineens wind vangen en dan komen er soms forse krachten op de bevestiging te staan. Je kunt het ook bevestigen aan het balkon, bijvoorbeeld aan het balkonhek of een tussenschot met het balkon van je buren. Ook hier is het weer belangrijk op te letten dat de constructie stevig genoeg is.

Tuin- of balkondoek schoonmaken en opbergen

Onze doeken zijn weerbestendig en gaan hierdoor lang mee. Je kunt de levensduur echter aanzienlijk verlengen door bij herfst- en winterweer de tuindoeken op te bergen. Laat ze opdrogen, borstel ze goed uit en sla ze op in een droge, schone ruimte.

Leer meer over Schaduwdoek >