Alice's Garden

LAATSTE TUINARTIKELEN: TOT 50% KORTING OP EEN SELECTIE*

NL/NL

Pergola, paviljoen

Koop een pergola voor heerlijke beschutting in de tuin. Als je er de ruimte voor hebt is het een prima idee om een pergola of prieel in je tuin te plaatsen. Het geeft meteen een landelijk, Mediterraans vakantiegevoel, vooral als je hem combineert met mooie klimplanten en hangplanten. Als het in het voorjaar eigenlijk nog aan de frisse kant is of als de herfst zijn intrede doet kun je toch nog heerlijk van je buitenplek genieten. Bij Alice’s Garden heb je volop keuze uit diverse modellen pergola’s en prielen, met verschillende materialen en afmetingen.

Meer weten over Pergola, paviljoen

27 produkten

27 produkten

Wat is een pergola?

Een pergola is een overkapping voor de tuin die is gemaakt van hout of van metaal. De pergola wordt opgebouwd uit staanders (verticale latten) en liggers (horizontale latten) en vaak wordt er beplanting tegenaan gezet om ervoor te zorgen dat de pergola uiteindelijk “dicht groeit” om op die manier schaduw te geven op zonnige dagen. Het is uiteraard nodig om de beplanting bij te houden en indien nodig te snoeien om overwoekering te voorkomen. Het dak kan bestaan uit een schuifdak of een (harmonica) schaduwdoek.

Wat is een prieel?

Dit type tuinpaviljoen is een soort half open tuinhuisje, met een puntig dakje. Het kan aan de woning vast worden gebouwd maar het kan ook los in de tuin worden geplaatst. Ze kunnen uit hout of steen bestaan, maar ook uit textiel. Meestal zijn alle zijkanten open, maar er zijn ook modellen waarbij er een of meer zijwanden zijn, of gordijnen zodat het prieeltje kan worden afgesloten tot een paviljoentent.

Hoe kies je de juiste pergola of tuinprieel?

Wat voor soort en model je kiest hangt natuurlijk allereerst af van de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt. Een houten terrasoverkapping wordt meestal aan de woning vast gemaakt. Een overkapping kan ook van metaal of van kunststof zijn gemaakt, dit is vaak een stuk minder onderhoudsintensief. Je kunt een pergola kiezen die uitsluitend tegen de gevel is gebouwd. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken om een mooie rozenstruik tegenaan te laten groeien. Wil je er ook profijt van hebben als tuinoverkapping dan is het natuurlijk noodzakelijk dat je een pergola met een dak kiest. Je kunt ook kiezen voor losstaande prielen en pergola’s, die je op elke gewenste plek in de tuin kunt plaatsen.

Hoe plaats je een pergola?

Dit kun je laten doen of je kunt het ook zelf doen als je een beetje handig bent. Zorg ervoor dat de ondergrond voldoende stevig is als je een pergola gaat plaatsen. Plaats hem niet op zand of grond, want dan is de kans groot dat hij scheef zakt en dan is herstellen vaak erg lastig. Bij plaatsing aan de gevel van de woning moet dit deugdelijk gebeuren om schade bij storm te voorkomen.

Plaatsing aan huis

Veel tuinoverkappingen worden aan de gevel van de woning geplaatst. Dat heeft een aantal voordelen. Ten eerste scheelt het een wand, want de gevel fungeert immers ook als zodanig. Dit maakt een pergola aan de woning iets goedkoper. Daarnaast fungeert de woning als “stut” voor de structuur. De kans dat deze omwaait of ernstige schade oploopt tijdens een storm is op deze manier een stuk kleiner.

Vrijstaand plaatsen

Zorg er in dit geval voor dat je kiest voor een voldoende stevige constructie. Het materiaal dat wordt gebruikt moet bestand zijn tegen weer en wind, want in de meeste gevallen worden prielen niet voor de wintermaanden afgebroken. Zorg voor een stabiele en stevige ondergrond om verzakken te voorkomen. Staat hij in een wat open ruimte zorg dan voor goede stevigheid om stormschade te voorkomen.

Is voor een pergola een bouwvergunning nodig?

In de meeste gevallen is voor het plaatsen van een houten terrasoverkapping geen vergunning nodig. Toch is het verstandig om vooraf na te gaan of een vergunning vereist is voor de overkapping van hout die je wilt gaan plaatsen. Doe je dit namelijk zonder vergunning en blijkt deze achteraf toch nodig dan kan de gemeente vorderen dat hij weer wordt afgebroken. Je kunt op de website van je gemeente informatie vinden over het aanvragen van vergunningen. Voor veel tuinoverkappingen is dit dus niet nodig, maar dit hangt onder andere af van de afmetingen, zowel in de lengte en breedte als de hoogte ervan.